Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Krisberedskapsveckan!

“Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Den genomförs alltid vecka 39 och i år 26 september till 2 oktober.”

Årets krisberedskapsvecka fokuserar på temat mat!  
Många har säkert märkt att priserna på olika matvaror har ökat i butiken och många får det svårare att laga mat pga energikrisen. Detta kan ge en förändring i vardagen, vissa får tänka en extra gång innan man köper något, andra måste välja bort dyrare varor helt och någon känner en oro kring att använda spisen eller ugnen på samma sätt som man har gjort innan.
Pandemin, IT-attack mot en butikskedja och klimatförändringarna ger allihop en förändring i vår vardag på olika sätt. Undersökningar har visat att personer idag har börjat tänka om kring mat, hållbarhet och förvaring.

Vad kan DU som person själv göra? Vi har några tips!

Handla smart! Ofta kan du hitta “svinn-lådor” i livsmedelsbutiker idag, dessa brukar fyllas på dagligen med varor som är nära sitt utgångsdatum eller där förpackningen kanske har blivit försämrad.

– Tänk på! Mat behöver inte bli dåligt och kastas för att det har gått ur datum, ofta håller varan längre än så! Lukta, smaka och titta på hur varan ser ut, så får du en bättre uppfattning om det går att äta. Torra varor, som pasta, kan hålla sig väldigt mycket längre än vad datumet visar.

Frys in!
Grönsaker, frukt, kött och mejeriprodukter går utmärkt att frysa in och användas till matlagning, smoothies, grytor eller att baka med. Att frysa in produkter gör att du förlänger livslängden och du slipper att slänga det.

Använd dig av hemsidor som MatSmart, appen Karma mfl. som säljer produkter för ett rabatterat pris pga att det inte kan säljas i butik eller på ditt lokala café. Här kommer du billigare undan, men butikerna slipper även att slänga!

Har du mat över? Ge till någon som behöver, det kan vara en granne, familjemedlem, klasskamrat eller någon annan som kan vara i behov av det du inte behöver!

Bunkra inte upp! Under pandemin var det många som köpte på sig stora mängder varor som de inte var i behov av, detta resulterade i att många blev utan varor som de behövde. Köp det du behöver, så räcker det till alla. Det kan vara bra att köpa på sig någon extra konserv eller tomatsås, detta är helt okej, men tänk på att det ska räcka till alla.

Testa nya recept! På nätet hittar du många sidor med recept på billiga maträtter eller vad du kan göra av de sista äggen du har i kylen och potatisen som ligger kvar i skafferiet.

På MSB’s hemsida så kan du få mer tips om hållbara varor att ha hemma, hur du kan laga mat utan el och hur du förvarar din mat rätt! Läs mer här!

Passa på och gör det du med!